top of page
Blond Girl in a Field
  • תמונת הסופר/תאורית גורן פגי

למקסם במקסימום את המינימום: איך בעזרת עיצוב פנים ניתן לנצל בצורה מירבית חללים קטנים

בארץ קטנה כמו שלנו, בין הערים הערות לשכונות הקטנות ומלאות האופי, מקומות ושטחי מחייה הפכו למיצרך נדיר. מעצבי פנים רבים מוצאים עצמם שוב ושוב מול האתגר החשוב: כיצד לנצל באופן מירבי כל מ"ר ומ"ר.


בעיצוב נכון, ניתן להוכיח שגם חללים קטנים יכולים להיות הן פונקציונלים והן מעוצבים. הרעיון הוא לשלב בצורה נכונה מארג של יצירתיות ותושייה, לחשוב מחוץ לקופסא ולשלב אלמנטים רב שימושיים ובעלי אשליה של מרחב.


בפוסט זה אסקור מספר דרכים יצירתיות (מעבר לבנאליות של שימוש בלבן על לבן), בעזרתן תוכלו גם אתם להפוך חלל קומפקטי וצפוף לחלל פרקטי ומזמין. הדוגמאות המצולמות המובאות הן אמנם לא בהכרח מחללים קטנים, אבל הן כן משקפות את הרעיונות היישימים למיקסום וניצול הפוטנציאל של כל חלל.


1# ריהוט מודולרי ומולטי-פונקציונלי

ריהוט מולטי פונקציונלי, כלומר רב שימושי, הוא ריהוט שכשמו כן הוא - משמש ליותר מפוקציה אחת. רהיטים אלו שמטרתם למקסם את השימושים האפשריים בחלל, מאופיינים ברבגוניות ויעילות שכן ניתן להתאים אותם לצרכים ולמצבים שונים.

מספר דוגמאות בולטות לרהיטים מסוג זה:

* ספה נפתחת - הדוגמא הקלאסית והרווחת ביותר בישראל לרהיט מולטיפונקציונלי. רהיט שמשמש הן כמקום ישיבה והן כמשטח לשינה... במהלך היום ספה ובערב הופך למיטה.

ספות כאלו ניתן למצוא כמעט בכל חנות רהיטים והן אחת מרהיטי הדגל הסקנדינבים, כפי שניתן לראות באיקאה :)

* שולחן מולטיפונקציונלי - כיום ניתן למצוא שולחנות שכשהם סגורים הם כל כך קטנים שיכולים לשמש כקונסולה בכניסה אך כשהם פתוחים ניתן לארח בהן גם את כל המשפחה בערב חג.

*הדום נפתח המשמש גם לאחסון - גם רהיטים קטנים יכולים לשמש יותר מפונקציה אחת: כשסגור ההדום משמש לישיבה וכשפתוח ניתן לשים בפנים שמיכות, כריות, עיתונים וכד'. הדום יכול לשמש גם כמשטח להניח עליו דברים, כאשר אין שולחן קפה מיועד.

*מיטות מתקפלות - שלא כמו ספות-מיטה, מיטה מתקפלת זו מיטה שמתוכננת כך שניתן לסגור אותה ו"להעמיד" אותה כנגד הקיר, על מנת ליצור שטח שימושי נוסף על גבי הרצפה.

כמובן שיש עוד אינספור דוגמאות ועם חשיבה יצירתית והתאמה אישית ניתן גם להגדיל את ההיצע הקיים.


הדום המשמש גם משטח במקום שולחן. עיצוב: אורית גורן פגי. צילום: אורית אלפסי

מרחב מודולרי עם רהיטים לשימושים שונים. מקור: wix

2# נישות וריהוט בנגרות לפי מידה

על מנת למקסם חללים קטנים, מעצבים רבים יוצרים נישות דו כיווניות בין חללים כך שמצד אחד ניתן להשתמש בנישה לפוקציה אחת ומהצד השני לפונקציה אחרת. לדוגמא בין חדרי שינה ניתן ליצור נישות המשמשות לארון בגדים בכל אחד מהחדרים. את הנישות בדרך כלל ממלאים באמצעות ריהוט ונגרות בהתאמה אישית ולפי מידה כדי למלא כל סנטימטר וסנטימטר ולנצל את המקום בצורה מקסימלית.

ריהוט לפי מידה משמש לא רק על מנת למלא נישות קטנות אלא גם לאורך קירות גדולים או בין תקרה לרצפה. לדוגמא ארון מקיר לקיר, ספרייה גדולה בקיר טלויזיה, מטבח לכל הגובה ועוד. בריהוט בהתאמה אישית, ניתן גם להכניס אלמנטים אחרים שיכולים לתפוס מקום - כגון טלויזיה אינטגרלית בארון הבגדים - ובכך לחסוך את הצורך בקיר המיועד לאלמנט זה.

בנוסף, הנישות נוצרות פעמים רבות מתוך כורח נסיבות, כגון עמודים או עובי של אלמנטים אחרים. לדוגמא מנגנון נסתר לאסלה תלויה מצריך עובי קיר מסוים, ניתן לנצל זאת על מנת להמשיך את הקיר וליצור נישה לסבונים ושמפואים במקלחת.


נישה לסבונים ושמפואים בעובי קיר שנוצר מהאסלה. עיצוב: אורית גורן פגי. צילום: אורית אלפסי

במקום שידת טלויזיה קטנה, ספרייה לכל אורך הקיר המשמשת גם לאחסון ותצוגה. עיצוב: אורית גורן פגי. צילום: גלעד רדט

3# מראות ומשטחים בעלי השתקפות

השתקפות היא דרך נהדרת לתת תחושת מרחב בחללים קטנים, בכך שיוצרת אשליה של שטח רב יותר ומכפילה את האור הטבעי. ההשתקפות יכולה להיות מיושמת ברהיטים, משטחים וגימורים.

הדרך האפקטיבית והרווחת ביותר ליצור השתקפות היא בעזרת מראות גדולות - תלויות או מונחות. למרות שזו הדרך המוכרת והמועדפת, את ההשתקפות ניתן ליצור באמצעים נוספים כגון שולחן עם משטח זכוכית, ארונות עם דלתות מזכוכית סבתא, רצפה משיש או קרמיקה ממורקת שמחזירה את האור ברחבי החדר, אריחי חיפוי מבריקים במטבח ובחדרי רחצה, טפט עם גימור מטאלי, שנותן ברק ומחזיר אור באופן מבוזר, ועוד.


מראה משולבת בארון בגדים, לתחושה של חדר מרווח יותר. עיצוב פנים: אורית גורן פגי. צילום: מירו ממן

מראה גדולה מכפילה את החלל. נוצר באמצעות AI

4# מחיצות חכמות

על אף שהכי מגניב להשאיר חללים בתצורה של אופן-ספייס, ברוב המקרים - אלא אם כן אתם זוג צעיר או רווק/ה בעיר הגדולה - כדאי שיהיו בביתכם חללים מוגדרים למגוון הפונקציות השונות.

זה לא אומר שחייבים למלא את החלל בקירות, זה נכון שקירות מאפשרים בידוד והפרדה טוטליים יותר, אבל בחללים קטנים זה לא תמיד מתאפשר ואז צריך לחשוב בדרכים יצירתיות יותר כיצד לחלק את החלל.

מספר דוגמאות למחיצות חכמות שמשמשות לא רק לחלוקה אלא גם מוסיפות עניין ואסטתיקה עיצובית:

*ספריות כמחיצה בין חדרים או כמעקה למדרגות - ספרייה גבוהה יכולה לשמש הן כמחיצה והן כמקום לאחסון ובמקרה של מדרגות גם כמעקה. אפשר להשאיר כמה מדפים פתוחים בין החללים אם רוצים לתת מראה מאוורר יותר ולהשתמש בשאר לשם אחסון וספרים.

* מחיצות מתקפלות - אם פעם המחיצות המתקפלות היחידות שהכרנו היו מחיצות נייר עם תדפיס של יפן העתיקה, בצבעים כהים ומדכאים, כיום ניתן להשתמש בחומרים מעניינים ובצבעים מרעננים כדי לחלק את החדר באופן זמני: סגור כשרוצים להגדיר אזורים שונים ופתוח כשרוצים להגדיל את החדר. אפשר להשתמש בסגנונות שונים כגון משרביות מגניבות בבית בסגנון מרוקאי או אקלקטי, סרגלי עץ בבית סקנדינבי, זכוכית מתקפלת עם מסגרת מתכתית למראה המודרני ועוד.

* צמחייה טבעית או מלאכותית - דרך טבעית לחלק את החלל לאזורים שונים. מעבר לכך שצמחים גבוהים מהרצפה או תלויים מהתקרה מאפשרים דרך מגניבה לחלוקה, הם גם מכניסים תחושה של רעננות. אם מדובר בצמחייה טבעית, יש לבחור כמובן בצמחים שמתאימים לפנים הבית ולתנאי האור שקיימים בו.

*וילונות - דרך קלאסית ליצור הפרדה, כשאת הוילונות ניתן להסיט בקלות על מנת לפתוח ולסגור את האזור הרצוי.


שימוש במחיצת זוכית ו"הכנסת" חדר השינה, כמו גם מראה ומשטחים מבריקים, מגדילים את התחושה בחדר הרחצה. מקור: wix
בקליניקה קטנה במבנה ארוך וצר, נעשה שימוש במחיצה באמצעות וילון רך ואטום. עיצוב פנים: אורית גורן פגי (בשיתוף עם ליהי למפרט). צילום: מירו ממן
מחיצת משרבייה בין שני חללים. מקור: AI

5# אחסון לגובה

בארץ בה שטח הפנים עליו ניתן לדרוך הוא מינימלי ויקר, כדאי להתחיל להסתכל מעלה לכיוון התקרה :). אחסון לגובה זו גישה שמתחילה לצבור תאוצה. אם פעם ארונות מטבח או ארונות בגדים היו נבנים רק עד גובה מסוים, כיום יש יותר ויותר נטייה לשים ריהוט עם אחסון עד לגובה התקרה. אז נכון שמדובר באחסון לטווח ארוך, כיוון שלא ניתן לעשות בו שימוש יומיומי, אך עדיין זו דרך לנצל את החלל מבלי להשתמש באזור הנגיש יותר לטובת פריטים שאינם בשימוש רב.

מיטות קומותיים עם שטח אחסון מתחת הן דוגמא מצוינת לשילוב מוצלח של שימוש בגובה לטובת פוקציית השינה, וניצול "הלמטה" לטובת אחסון :)

אחסון לגובה הוא לא רק בנגרות בנוייה, אלא גם בשימוש ביותר ויותר מדפים וווים תלויים על הקירות על מנת לתלות אלמנטים שונים ולהגביה אותם מהרצפה, ובכך לפנות את שטח הרצפה לדברים אחרים.


שימוש בכל גובה התקרה על מנת להוסיף אחסון שהוא פחות שימושי. עיצוב פנים: אורית גורן פגי. צילום: לקוחה
מיטת קומותיים שתוכננה כך שבחלק העליון יהיה מקום לישון ובחלק התחתון ניתן להציב מיטה לילד נוסף וארון בגדים ואחסון. עיצוב פנים: אורית גורן פגי. צילום: מירו ממן

הוספת ארונות עד התקרה מעל מטבח קיים, סיפק אחסון נוסף לכלים שאינם בשימוש יומיומי. עיצוב פנים: אורית גורן פגי (בשיתוף עם ליהי למפרט). צילום: ליאור שניידר

6# להכניס את החוץ פנימה

כדאי ורצוי להכניס את החוץ לתוך הבית באמצעות טשטוש הגבולות בין השטחים החיצוניים לשטחי הפנים. אם יש לכם אפשרות, וככל הניתן לפי החוק, כדאי לפתוח מפתחים גדולים של חלונות וויטרינות ובכך להכניס הרבה אור מבחוץ ולאפשר כניסה של הנוף הנשקף ללא הפרעה.

במידה והנוף הנשקף מתוך ביתכם איננו מרנין... ניתן, באזור בו ישנה מרפסת או משטח חיצוני, להציב עציצים גדולים, ריהוט גן יפה ותאורת אווירה אשר ייצרו הם את האווירה הרצויה לכם בהתבוננות מתוך הבית.

ה"נוף" הנשקף מחדר המשחקים שבמרתף שודרג באמצעות קצת צמחייה מלאכותית וערסל שמוסיפים לאווירה. עיצוב פנים: אורית גורן פגי. צילום: אורית אלפסי
בית-התריס שבסלון הועבר לצד החיצוני של המבנה, מה שאיפשר להגדיל את המפתח לגינה ולהכניס יותר מהחוץ פנימה. עיצוב פנים: אורית גורן פגי. צילום: אורית אלפסי
ויטרינה גדולה מאפשרת כניסה של החוץ פנימה גם ביום גשום וסגרירי. עיצוב פנים: אורית גורן פגי. צילום: גלעד רדט

אז מה למדנו?

שחללים קטנים לא בהכרח נידונו להיות צפופים ומדכאים. בעזרת רעיונות מגוונים, שכוללים שימוש נכון בכל החלל, מהרצפה ועד התקרה (ואף מעבר, אם מחשיבים את החוץ), ניתן להעניק תחושה מרווחת יותר, מאווררת יותר ובעיקר מנוצלת יותר כך שתהיה פונקציונלית ויעילה לצד מעוצבת ושיקית.

אז פעם הבאה שאתם חושבים פעמיים האם הדירות של היום יכולות לספק את כל צרכיכם, תזכרו שבעזרת תושייה ויצירתיות אפשר גם אפשר - החוכמה היא לדעת לעשות זאת נכון.

אשמח לדעת מה לדעתכם הטיפ היעיל ביותר? ואם יש לכם רעיונות נוספים איך אפשר לנצל חללים קטנים בצורה מקסימלית שתפו אותם כאן בתגובות 👇🏻.


0 תגובות

Recent Posts

האשטג

אין עדיין תגים.

עקבו אחריי

  • Instagram
  • Pinterest
  • Facebook Classic
bottom of page